Hoppa till innehåll
Hem » Insändare: Förstör inte naturen för en matbutik

Insändare: Förstör inte naturen för en matbutik

https://www.arvikanyheter.se/2021/08/15/insandare-forstor-inte-naturen-for-en-matbutik/

Foto: Tage Bäck

Vid kommunfullmäktigemötet i juni fanns två medborgarförslag med om att röja/gallra träd vid Myravallen för att kunna skapa en pulkabacke. Svaret blev att ”skogen vid Myravallen är en grön lunga i tätorten och de träd som står där har därmed ett värde”.

Jo, de träd vi har i staden är viktiga och att vi vill värna våra grönområden tror vi att vi alla håller med om. Därför blir det väldigt konstigt att det utan några problem skulle gå att meja ner betydligt fler träd och dessutom spränga berg bara för att Willys vill etablera sig just vid skogsområdet söder om OK/Q8 och Mekonomen.

Kan någon ansvarig förklara, så att vi som inte förstår detta förstår, hur några få träd vid Myravallen som skulle leda till rolig aktivitetsplats för våra barn skulle förstöra den ”gröna lungan i tätorten” mer än en hel skog och oersättligt berg (dvs. det skulle inte ”växa upp igen” om vi ångrar oss)?

Det borde vara av intresse för helheten av stadens utveckling att dessutom sprida ut möjligheterna till mataffärer, som är en viktig del i vardagen för oss som bor här. Vi har matbutiker vid Palmviken och vid Styckåsgatan, men i området vid Agneteberg och Prästängen t.ex finns inte ens en liten kiosk (längre). Rondellen vid Prästängen är den enda utan mack eller butik. För alla som kommer från Västra Sund eller Jösseforsområdet är det ända in i centrum som gäller. Vid OK/Q8 finns redan Lidl. Vad vinner man på att ”trycka ihop” allt på samma ställe?

Varför inte låta staden växa och ge fler områden närhet till service såsom matbutik?

Vilka alternativ blev Willys erbjudna vid kontakt med kommunen? Är de verkligen så ”smala” att det endast är där eller inte alls? Om det byggs där kommer vi att bojkotta Willys och uppmana alla vi känner att göra det, just för att de ”dödar vår gröna lunga” bara för att kunna tjäna pengar. Som någon vis uttryckt det ”när vi förstört vår natur kommer vi att inse att vi inte kan äta pengar”, men är pengar viktigare än liv för de som beslutar i vår stad? Snälla, tänk om innan viktiga, oersättliga, värden förstörs. Att det finns plats för fler matbutiker är vi övertygade om, men gör det rätt, gör det med hänsyn till livet och framtiden!

För övrigt anser vi att en pulkabacke vid Myravallen hade varit klockrent – alla träd behöver inte bort för det, bara ett stråk skulle ge stor glädje för våra barn. Att de rör på sig och aktiverar sig med något roligt är bara att uppmuntra!

Maria Carlsson, Arvikapartiet.

Per-Anders Gävert, Arvikapartiet.