Hoppa till innehåll
Hem » Replik: Arvikapartiet vill ha mer öppenhet och transparens

Replik: Arvikapartiet vill ha mer öppenhet och transparens

Insändare:

www.arvikanyheter.se/2022/01/08/replik-arvikapartiet-vill-ha-mer-oppenhet-och-transparens/

Eftersom Patrik (PO) apostroferar Arvikapartiet i sin insändare får han härmed ett svar.

Vi ”ondgör” oss inte över faktumet att kommunen ska ta ut en avgift för digitala handlingar men konstaterar att de flesta andra kommunerna i Värmland inte tar ut en sådan avgift. 9 eller 90 sidor digitalt material. Några sekunders skillnad i nedladdningstid men i det senare fallet kommer det att kosta kommuninvånaren i Arvika 210 kronor.

PO skriver: ”När det utnyttjas in absurdum tycker jag att det är helt befogat att ta ut en liten avgift”. Hur vet Patrik att det är något som utnyttjas i absurdum, och vilken information har han som inte vi andra har fått tillgång till? Vilka menar för övrigt PO nyttjar detta i absurdum? Var jag kanske en av dessa när jag begärde ut handlingar om överförmyndarnämnden (ÖFN) en gång i tiden. En verksamhet som, tack och lov, gått från att ha varit en ren misär med decennier av omfattande kritik från olika tillsynsmyndigheter till något riktigt bra.

Jag har fått handlingar skickade till mig från oroade kommuninvånare i helt andra ärenden. Det är ibland en skrämmande läsning. Jag har motvilligt insett att ÖFN definitivt inte var ett isolerat problem. Det Arvikapartiet påbörjat har redan gett resultat men ju mer insatt jag blir desto tydligare inser jag att vi har en mycket stor arbetsinsats framför oss. Jag ser att vi har för lite öppenhet och transparens – inte för mycket som du tydligen anser – eftersom vi ”måste” ta betalt när ”rättshaverister” gräver fram missförhållanden. Arvikapartiet vill öka öppenheten inom den kommunala förvaltningen, det gör vi varken genom att ta betalt för att vara ”öppna” eller kalla folk rättshaverister.

Vi är därmed överens om att vi inte är överens när det gäller kommuninvånarnas handlingar. Det är helt ok. Vi är säkert överens i någon annan sakfråga. Men vill framhålla att det är helt fel tid att minska insynen. Vi är på väg mot något bättre, på fler ställen än ÖFN. Det är nu vi har chansen att göra vår kommun så öppen och transparent som den ska vara.

En del av slutklämmen i din insändare håller jag dock med om. Vi har en fin simhall som vi ska vara rädda om.

L-O Gävert Arvikapartiet