Hoppa till innehåll
Hem » Inget maktskifte i Arvika kommun

Inget maktskifte i Arvika kommun

Artikel Arvika Nyheter: Oppositionsröster om nya styret: “Jag är besviken på C” – Arvika Nyheter

Det blir inget maktskifte, detta meddelades idag på en presskonferens. Det hela stod klart efter att Centerpartiet valde att bryta med sina tidigare allianskollegor, och Arvika kommer de närmsta fyra åren styras av Socialdemokraterna, Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

S i Arvika fortsätter därmed sitt långa maktinnehav – där S styrt nästan hela tiden – utom mandatperioden 1976–1979 då det var en borgerlig koalition som styrde med Karl-Uno Richardson (C) som kommunalråd. Med tanke på Arvikas politiska historia blir det extra uppseendeväckande att det var just C som bröt möjligheterna för ett maktskifte 2022.

Lars-Olof Gävert, Arvikapartiet uttalar sig i artikeln:

– Ja, centern har tagit ett kliv vänsterut. Det fanns lite analyser för ett antal år sedan om att det skulle kunna bli så. Men när man har pratat med gamla centermedlemmar har de sagt att det kommer aldrig ske. Men de verkar ju inte haft koll på sitt eget parti. Och det är ju synd för det hade vart välbehövligt med maktskifte. Men nu är det som det är. Så då får man ju finna sig i det helt enkelt.

Även Gävert anser att C fick ett attraktivt erbjudande från M.

– Om C hade stannat kvar i den gamla alliansen hade de ju fått otroligt mycket bra platser trots att de tappat många väljare, det var nästan ett för bra erbjudande från de forna allianskollegerna om du frågar mig. Men det spelade ingen roll i slutändan.

”Hiskelig skillnad”

Gävert menar att centern är ett helt annat parti idag än det var förr.

– De har haft väljare från landsbygden kvar ändå, som kanske hoppades att de var den gamla centern men nu har det visat sig tydligare vilket håll de ställer sig åt. Jag kan tänka mig att gamla väljare är väldigt besvikna idag. Det är en hiskelig skillnad på det parti som styrde Arvika på Karl-Uno Rickardssons tid och partiet idag (Rickardsson var centerpartistiskt kommunalråd mellan 1976-1979).

Han ser ändå möjligheter att driva Arvikapartiets frågor.

– Kommer det bra förslag och motioner oavsett varifrån så kommer vi rösta för så länge som vi ser att det är till gagn för Arvikaborna. Det är hela vår ideologi.

Slutligen:

– Det är såklart tråkigt men vi får sikta framåt och göra ett bra jobb i oppositionen.