Hoppa till innehåll
Hem » Motion om att höja habiliteringsersättningen på daglig verksamhet.

Motion om att höja habiliteringsersättningen på daglig verksamhet.

Arvikapartiets Susanne Engstad Clarke lägger nu en motion om att höja habiliteringsersättningen för de kommuninvånare som deltar på daglig verksamhet i Arvika.

Habiliteringsersättning är en peng som kommuner betalar ut till personer med funktionsvariation som deltar i daglig verksamhet, enligt LSS. Kommuner uppmuntras att dela ut en ersättning – men får själva välja belopp. Det gör att det skiljer sig stort i landet hur mycket olika kommuner betalar ut. Därför infördes ett statsbidrag till kommuner med syfte att bl.a. höja en låg dagpenning till dem som deltar i daglig verksamhet enligt LSS.

I Arvika har ersättningen (5 kr per timme) varit densamma sedan 80-talet, och 1994 blev Arvika kommun huvudman för insatsen daglig verksamhet. Ersättningen har legat still sedan dess medan andra kostnader har ökat. Det finns exempel på kommuner som betalar ut ca 150 kronor om dagen. I Arvika blir summan 40 kronor per dag om deltagaren är 8 h på sin dagliga verksamhet.

Arvikapartiets ambition är att Arvika kommun på sikt ska vara bland de i Sverige som har bäst habiliteringsersättning. Rent politiskt finns ett arv att förvalta – en ursprunglig vilja och intention med LSS-lagen. Men tyvärr finns ofta en tydlig skevhet i den praktiska tillämpningen. Grundläggande självklarheter, med en bred folklig förankring, och verkligheten stämmer inte alltid överens vilket Arvikapartiet vill ändra på.

Har ni sett vad rent och fint vi har på Arvikas gator? Det kan bero på att den dagliga verksamheten ”som kallas: ”Stadsmiljögruppen” hjälpt till och städat på våra gator och torg. Deltagare på DV tillverkade också skyddsvisir till vårdpersonal under coronakrisen.

Motionen i sin helhet:

Källor/länkar i ämnet:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/stora-skillnader-i-habiliteringsersattning-det-ar-orattvist?fbclid=IwAR2HOKmoAEtJH1_PslVEoNIIExzGV1jvJT_54un-V4BuzC6oA4jgngWTE5U

https://statsbidrag.socialstyrelsen.se/kommuner/statsbidrag-for-habiliteringsersattning/