Hoppa till innehåll
Hem » Arvikapartiets Susanne Engstad Clarke har motionerat om mer friskvård inom Arvika kommuns dagliga verksamheter (DV).

Arvikapartiets Susanne Engstad Clarke har motionerat om mer friskvård inom Arvika kommuns dagliga verksamheter (DV).

I protokollet från vård och omsorg (2021-09-23) /länk/ framkommer att verksamheten ser positivt på förslagsställarens tankar kring friskvård inom ramen för verksamheten.

Arvikapartiet tycker detta är mycket glädjande!

Motionen skrevs, bland annat för att friskvård inom daglig verksamhet har funnits i många år i andra kommuner. Det finns exempel på kommuner där man har en daglig verksamhet med en friskvårdsprofil där man varvar sysselsättning med friskvård dagligen. De har då möjligheter till fysisk träning som simning, innebandy, styrketräning och promenader.

Att införa mer friskvård i DV är en förebyggande hälsoinvestering.

En deltagare på daglig verksamhet har rätt till god vård enligt hälso- och sjukvårdslagen. Vård och omsorg omfattar såväl förebyggande som direkt sjukvårdande insatser. Om den enskilde ges möjlighet till friskvård inom daglig verksamhet kan det förebygga sjukdom och främja en god allmän hälsa. Friskvårdsaktiviteter kan även inspirera deltagarna till liknande aktiviteter på fritiden vilket är hälsofrämjande.

Syftet med friskvård är främst att främja hälsan, men kan även vara att stärka gruppsamhörigheten och gemenskapen på arbetsplatsen för deltagarna och dess personal. I motionen önskar Susanne att de medborgare i Arvika som omfattas av sysselsättningen daglig verksamhet enligt LSS får fritt inträde på badhuset samt på idrottsanläggningar inom Arvika kommun när de är på sin dagliga verksamhet. Susanne vill också ge i uppdrag att enligt personal och deltagares önskemål genomföra årliga friidrottsdagar i Arvika.

Arvikapartiet vet att en friidrottsdag för DV i Arvika är något som både deltagare och personal önskat och ser fram emot!