Hoppa till innehåll
Hem » Arvikapartiets podd del 4. Äldreomsorg.

Arvikapartiets podd del 4. Äldreomsorg.

Länk: Avsnitt 4 Arvikapartiet -Äldreomsorg – Arvikapartiet – ”tankar kring framtiden. En podd om hur vårt parti tänker…” | Podd på Spotify

I podden diskuterar Arvikapartiets representanter äldreomsorgen och de delade turerna. Arvikapartiet har blivit kontaktade av arbetstagare i vården som arbetar delade turer. Enligt studier arbetar ungefär var tionde anställd inom äldreomsorgen i Sverige delade turer varje vecka, det vill säga att arbetsdagen är uppdelad i två arbetspass med minst två obetalde timmar emellan. Ytterligare en tredjedel inom äldreomsorgen arbetar delade turer någon gång i månaden. I våra grannländer Danmark och Norge är det bara ett par procent som arbetar delade turer.

Flera som har hört av sig till Arvikapartiet uppger även att det råder brist på vikarier vid sjukfrånvaro, att deras arbetsbörda har ökat och att de själva samt flera av deras arbetskamrater funderar på att lämna vårdyrket. Har personalen inget handlingsutrymme och upplever att inga lyssnar på dem, kan de heller inte möta omsorgstagarnas behov och därmed försämras kvalitén i verksamheten. Det här leder också till en hög sjukfrånvaro. Detta måste vi komma till rätta med.