Hoppa till innehåll
Hem » Motion om att sätta upp en minnesplakett vid Sveders herr – som fungerade som en motståndscentral när nazisterna ockuperade Norge.

Motion om att sätta upp en minnesplakett vid Sveders herr – som fungerade som en motståndscentral när nazisterna ockuperade Norge.

Arvikapartiets Lars-Olof Gävert har lagt en motion om att kommunen ska bistå med att sätta upp en minnesplakett utanför butiken Sveders herr på Kyrkogatan i Arvika.

Från motionen:

”Sveders herr i Arvika hade en stor betydelse för norska motståndsrörelsen under ockupationen av Norge 1940–1945. Butiken låg strategiskt bra till på den viktiga sträckan mellan Oslo – Stockholm. Butiksägaren Helmer Sveder var en hedersman som de norska motståndsmännen litade fullt ut på, och här fick de på olika sätt hjälp och stöttning i kampen mot nazisterna som ”stulit” deras land. I butiken planlade de lokala motståndsmännen Helmer Sveder, Östen Nilsson och Arne Nilsson med flera sina insatser. Alla tre nämnda fick efter kriget fina utmärkelser för sina insatser för Norge – men det hade de ingen aning om vid den här tiden. De bara agerade och gjorde det som krävdes för att hjälpa broderfolket och sina vänner i Norge, som de exempelvis lärt känna genom idrotten. Att ge stöd och hjälp till norrmännen var dock ingen enkel uppgift, nazister och tysksympatisörer fanns överallt. Även i Arvika.”

Motionen i sin helhet finns här (PDF):

https://usercontent.one/wp/www.arvikapartiet.se/wp-content/uploads/2023/09/Motion-minnesplakett-Sveders-Arvika.pdf?media=1671300175