Hoppa till innehåll
Hem » Replik: Förstör inte Byamossarna med vindkraft

Replik: Förstör inte Byamossarna med vindkraft

Replik: Förstör inte Byamossarna med vindkraft – Arvika Nyheter

Läser med intresse debatten mellan Gösta Frödin (L) och Barbara Hinsch (MP) gällande vindkraft.

En ”äkta” miljöpartist som värnar miljön och naturen i vår hembygd. Klarsynt ser Barbara att enorma vindkraftverk inte är räddningen – utan tvärtom ÄR att ödelägga natur och miljö. Sunt ställningstagande. Förespråkarna för dessa enorma vindkraftverk bryr sig varken om naturen, eller den skada verken kan orsaka på bland annat fågellivet. I en vindkraftspark i Norge fann man under ett antal år 100 döda havsörnar, 200 dalripor, tre kungsörnar, flera falkarter och ett stort antal mer vanliga fåglar – till exempel svanar, gäss och kråkor – registrerade av forskare som dödade av vindkraftverken.

Gösta skriver: ”För att rädda klimatet behöver vi alltså ”hitta” 140 Twh el under de kommande 20 åren.” Klassisk symbolpolitik. Miljöfrågan är global. För att verkligen ”rädda” klimatet när Sverige står för två promille (0,002) av världens utsläpp måste vi påverka de största utsläppsdrakarna. Sedan 1990 har Sverige minskat utsläppen inom landet med 27 procent. Men vad vi än gör här ger det inte tillräckligt stor effekt för att ”rädda” något klimat! Klimatfrågan är viktig – men, och det är ett viktigt men – klimatfrågan är global. Det hjälper knappast ens att driva Sverige tillbaka till stenåldern, så varför skulle klimatet kunna ”räddas” genom att förstöra närmiljön för våra landsbygdsbor med enorma vindkraftverk? Det bästa sättet att ”rädda klimatet” och på riktigt minska utsläppen är att beskatta de stora utsläppsdrakarna, genom koldioxidskatter och handel med utsläppsrätter och så vidare.

Störst framgång, hittills, har dock den rörelse haft som driver kampanjen; att i kampen mot jordens undergång ska till varje pris svensk landsbygd och svensk industri offras. Därefter importerar vi i stället från Kina och matvarorna köper vi från sämre jordbruk utomlands! Det är dags att genomskåda denna kontraproduktiva agenda. Frågan är om inte hela vindkraftsrörelsen är att betrakta som en del av ”påverkansoperationen” då vi säljer ut vårt land genom att låta vindkraftverk på svensk mark ägas av kommunistdiktaturen Kina. ”Rädda klimatet” tillåter att andra länder förstör Sveriges landskapsbild och skadar vår natur. Att på så sätt ge Kina kontroll över Sveriges elförsörjning är något som nästan kan definieras som; landsförräderi. Exempelvis kan nämnas det statliga kinesiska bolaget China General Nuclear, som under perioden 2017–2022 investerat 90 miljarder kronor på vindkraft i Sverige!

Göstas insändare: Replik: Vindkraft behövs för klimatet – Arvika Nyheter

Gösta skriver vidare: ”Både sommar och vinter är jag uppe på Byamossarna och åker skidor, joggar och plockar svamp med mera. Efter noggrann eftertanke är jag beredd att säga ja till vindkraft här, om det skulle bli aktuellt.” Vänta. Byamossarna? När jag läste detta insåg jag att insändaren behöver besvaras. ”Noggrann eftertanke” (!?) skriver Gösta. Ett av Arvikas vackraste och mest spektakulära naturområden skulle Gösta alltså offra i bidrag för att ”rädda” klimatet. Kommunens största sammanhängande myrområde. Ett 723 hektar stort naturreservat. Där kungsörnar ses segelflyga. Där det finns gott om spelande orre och tjäder. Kan räkna upp massor med anledningar till att området inte ska förstöras men nöjer mig där. Gösta beskriver det som: ”det är viktigt att man väljer de minst känsliga områdena”. Jösses.

Göstas partivänner däremot, skriver i en färsk insändare i Expressen: ”Stoppa allt byggande av vindkraft – utred riskerna. Det är hög tid att granska vindkraften. Regeringen storsatsar på en utbyggnad men blundar för konsekvenserna. Förespråkarna för vindkraft säger att den är bra för miljön, det måste innebära att de aldrig besökt en industrianläggning med kraftverk som raserar livsmiljön för allting i dess närhet, skriver Lotta Gröning och Reidar Svedahl (L).”

Lyssna på dina partikamrater Gösta. Tänk om och tänk större!

L-O Gävert

Arvikapartiet