Hoppa till innehåll
Hem » Insändare Arvika Nyheter – Slutreplik: Vi är inte överens om vägen

Insändare Arvika Nyheter – Slutreplik: Vi är inte överens om vägen

Slutreplik till Gösta Frödin.

Tack Gösta för din replik. Jag konstaterar att vi är överens om målet men inte vägen för att möta klimathotet.

När jag läser ditt svar till Barbara Hinch från den 2 februari så verkar du nu svängt likt rotorbladen på ett vindkraftverk – från att se positivt på en vindkraftspark på Byamossarna – till att nu åtminstone inte förorda en exploatering av Byamossarna för en vindkraftsindustri. Något jag naturligtvis ser positivt på. Apropå att svänga och byta åsikt lika fort som en vindsnurra i hård vind, så vill jag som en passus flika in att L svängde ytterligare en gång när det kom till avgörandet av ”ursäkten till bröderna” i KS från hur de röstade i utskottet. Jag är mycket fundersam över hur både L och M svängt fram och tillbaka efter att min partikamrat Susannes motion prövades under fjolåret. Men. Hedervärt att det nu äntligen framfördes en förbehållslös och uppriktig ursäkt för allt det bröderna och deras familj fått vara med om genom åren. För Arvikas skull.

Åter till vindkraften. Jag är tveksam till om vi har något lämpligt område för en stor vindkraftspark överhuvudtaget inom kommunen, och jag säger definitivt bestämt NEJ till en vindkraftsindustri på Byamossarna!

Jag är inte alls lika benägen som du Gösta att hoppa på ”klimattåget”. Jag vill gärna veta var det för oss först. Att vi måste göra något åt klimathotet – där är vi överens – men vi är inte alls överens om att en extrem omställning av vårt energisystem i Sverige som dessutom skall ske extremt snabbt är lösningen. Vad hjälper det jordens klimat att vi låter kinesiska kapitalintressen investera en massa miljarder i vindkraft i Sverige när Kina samtidigt öppnar ett nytt kolkraftverk i veckan på sin hemmaplan? Ett land vi tidigare gett miljoner i bistånd till (!?) genom åren. Strategin har då bland annat varit att detta bistånd skulle främja en miljömässigt hållbar utveckling i Kina. Huvudlöst!

Vad hjälper det jordens klimat att ha världens högsta iblandning av biodrivmedel i vår diesel vilket i sin tur på mycket kort tid lett till världens högsta dieselpris, när biodrivmedlet importeras från Indonesien och Malaysia i form av palmolja? Den stora efterfrågan på dessa biooljor som vårt mål att bli världens första fossilfria nation skapat, hotar ju faktiskt regnskogar därnere som kan komma att skövlas bara för att lindra svenskars ”klimatsamvete”. Eller. Vad hjälper det jordens klimat att göra så att anställda på skickliga Arvikaföretaget Bengt Lundin AB mister sina jobb, eftersom svenska aktivistiska politiker påstår att Bengt Lundins plastpåsar (plastpåseskatten) kommer att hamna i magarna på delfiner?

Jordens klimat är tillika som problemen med temperaturhöjningarna globala och måste därmed lösas globalt. Att som nu tro att vi kan lösa problemet med att vi i Sverige (och Arvika) går före genom att visa övriga världen hur man skall göra är bara naivt – för att inte säga rent ut korkat.

L-O Gävert Arvikapartiet